Poučevanje klasične in akustične kitare,ukulele, ustvarjalno petje za otroke in odrasle, ustvarjalne glasbene delavnice "Vive creative", poletna šola Viva creativa, tečaji učenja akordov, tečaji za učitelje : Spodbujanje k ustvarjanju...

ponedeljek, 30. maj 2016

Zvočne meditacijske tehnike



članek iz 28. revije društva Magičnost gibanja link - branje revij

Spodaj opisani zvočni meditacijski tehniki lahko izvajamo z uporabo lastnih poljubnih instrumentov ali s svojim glasom. Za izvajanje zvočnih tehnik ne potrebujemo posebne glasbene izobrazbe ali posebej razvitega glasu. Kot za vse druge tehnike velja, da tehniki »učinkujeta«, če si pred izvajanjem zadamo točno določeno namero kaj želimo z izvajanjem doseči in se odločimo da vztrajamo dokler namere ne uresničimo. Odločimo se ali je ta namera zdravljenje določenega organa, okrepitev povezave z višjim jazom, osvobajanje potlačenih občutkov iz preteklosti, prekinitev nezdravih vezi v odnosih … (Nezdrave vezi temeljijo na manipulativnih odnosih iz krivde, ustrahovanja, občutka skrbništva, nadzoru, posesivnosti …).
Obstaja veliko različnih zvočnih meditacijskih tehnik, ki so ustvarjene z različnimi nameni.

DIHANJE PO ČAKRAH

Tehnika je namenjena čiščenju čaker.
Čakre so energijski centri, ki naše telo povezujejo s kozmično energijo katero čakre vsrkajo in porazdelijo preko endokrinih žlez v organe. Vsaka čakra napaja določene organe v našem fizičnem telesu. Več energije kot se pretaka skozi čakre, bolj je človek zdrav. Kadar je čakra blokirana je tok energije šibkejši in takrat posamezni organi, ki jih čakra oskrbuje nimajo več ustrezne preskrbe z energijo in zato počasi nastanejo okvare, bolezni.
Izvajanje tehnike: Tehnika se izvaja stoje. Začutimo stabilnost v stopalih, nato poskušamo čim bolj umiriti um in se osredotočiti le na globoko dihanje.
Sproščeno odpremo usta in dihamo skozi usta. Pri izdihu glasno izdihnemo na zlog ha. Pozornost usmerimo najprej na korensko čakro. Po dveh minutah, ko zaslišimo zven tibetanskega zvonca nadaljujemo s spolno čakro, nato po dveh minutah čakro solarnega pleksusa, nato srčno, grleno, čelno in kronsko čakro.
V vsako posamezno čakro vdihujemo življenjsko energijo in iz nje izdihujemo vse tuje, temne energije. Utišamo um in se osredotočimo le na dihanje. Z dihanjem osvobajamo blokade, ki so nastale zaradi potlačenih čustev, sodb, zamer, prepričanj, kontrole ... Ob zaključku tehnike občutimo energijsko pretočnost.
Pri določenih čakrah se lahko pojavi občutek otežkočenega dihanja, bolečine v določenih delih telesa, ali  začutimo gosto temno, lepljivo energijo okrog čakre. Lahko se nam pojavi tudi upor do dihanja.  Kar kaže na to, da je določena čakra manj pretočna, da smo naleteli na blokado. Tej čakri se nato še posebej posvetimo. Ob dihanju smo pozorni na občutke, ki se nam ob tem porajajo. Določeni občutki ali misli, ki se nam porajajo, so običajno povezani z določenim dogodkom iz preteklosti, ko smo nekomu nekaj zamerili, bili ustrahovani … in je  tuja energija ostala v čakri (v našem avričnem polju) in ustvarila blokado. Še vedno se osredotočamo na dihanje z namenom spuščanja, odpuščanja. Po izvajanju tehnike lahko nadaljujemo  s tehniko- rekapitulacijo, kjer dogodek rekapituliramo. Ko si v tehniki rekapitulaciji povrnemo energijo se  ponovno vzpostavi energijska pretočnost čakre in posledično zdravje endokrinih žlez in organov, ki so povezani z določeno čakro. (tehnika rekapitulacija je natančneje opisana in prikazana
https://www.facebook.com/magicnostgibanja/videos/395498961113621/
 ali v knjigah: Prehod vračev,Tolteška pot rekapitulacije, knjige Carlosa Castanede.

POVEZAVA ČAKER Z ENDOKRINIMI  ŽLEZAMI IN ORGANI
Bolečine v določenih organih kažejo na slabšo energijsko pretočnost določene čakre. Če opazimo da imamo na primer bolečine v  trebušni slinavki izvajamo tehnike za odpiranje čakre solarnega pleksusa, ki je povezana s trebušno slinavko
(energijski gibi za krepitev volje, moči –odpiranje čakre solarnega pleksusa https://www.youtube.com/watch?v=VFuRpSQ1Zek).
Korenska čakra je povezana z nadledvičnimi žlezami in upravlja s hrbtenico ter ledvicami.
Spolna čakra je povezana je s spolnimi žlezami in vpliva na spolne organe.
Čakra solarnega pleksusa je povezana s trebušno slinavko, ki uravnava raven sladkorja v krvi. Upravlja z želodcem, jetri, žolčnikom in živčnim sistemom.
Srčna čakra  je povezana s priželjcem, ki pomembno vpliva na delovanje imunskega sistema. Vpliva na srce, krvni obtok, živec vagus, ramena, prsi, rebra.
Grlena čakra deluje na ščitnico in uravnava presnovo ter upravlja z bronhialnim in vokalnim sistemom, s pljuči in s prebavnim traktom
Čelna čakra je povezana s hipofizo, uravnava delovanje drugih žlez z notranjim izločanjem ter upravlja z malimi možgani, levim očesom, nosom, ušesi in živčnim sistemom.
Kronska čakra ustreza češariki in upravlja z velikimi možgani, z desnim očesom, z živčnim in mišičnim sistemom, s kožo.

DEVAVANI »božanski glas« ZVOČNA MEDITACIJSKA TEHNIKA ZA POVEZAVO Z VIŠJIM JAZOM


Devavani je zvočna meditacijska tehnika namenjena povezavi z višjim jazom, polnjenju čaker in avričnega polja s svetlobo višjega jaza.

Priporočljiva uporaba tehnike je po izvajanju tehnik: rekapitulacije https://www.youtube.com/watch?v=SaGE1...
,dihanja po čakrah, džiberiša, rebirthinga ... Skratka po uporabi zgoraj naštetih tehnik ali drugih tehnik, s katerimi osvobajamo potlačene občutke iz preteklosti. Ko osvobodimo določene občutke iz preteklosti, ozavestimo določene vzorce obnašanja, vzroke travmatičnih in stresnih dogodkov, ki smo jih podzavestno ali zavestno priklicali/ustvarili sami, .. je priporočljivo uporabiti meditacijske tehnike z namenom polnjenja s svetlobo, dajanja sebi, odpuščanju sebi ... Ena od takšnih tehnik je devavani, druge so naprimer: povezava z višjim jazom https://www.youtube.com/watch?v=2RlXj..., tehnike za Ka telo, komore, merkaba in druge.
Beseda devavani pomeni »božanski glas«. Pri tehniki si predstavljamo da božansko govori, poje, se giblje skozi nas. Postanemo kanal, prazna posoda skozi katero se giblje, poje, govori božansko (višji jaz). Besede, melodije, petje prihaja iz tistega dela možganov, ki smo ga uporabljali kot otroci še preden smo spregovorili. Izgovarjamo, mrmramo, pojemo v neznanem jeziku višjega jaza. Postanemo sredstvo za božansko energijo. Popolnoma sprostimo telo, umirimo um in globoko dihamo. Če telo začne premikati energija dopustimo energijam da nežno premikajo naše telo brez našega vmešavanja. Včasih bodo melodije spontanega petja ali govorjenje umirjeno, včasih ritmično, glasno, tiho, s kriki, šumi, tleskanjem jezika, oponašanjem šumov … vse dopustimo brez vmešavanja uma. Ne nadzorujemo ali ocenjujemo svojega glasu, spontanih zvokov ki se zlivajo skozi nas.
Tehniko lahko izvajamo brez ali z uporabo poljubnega instrumenta. V videu je prikazana tehnika s petjem in kristalno posodo uglašeno na ton dis.

Tehniko lahko izvajamo kjerkoli. Na primer ko se tuširamo, med delom, pri poučevanju/igranju instrumenta, petja, petju popevk, poslušanju glasbe … (Kadar prepevamo popevke, ki imajo zapisano besedilo, pojemo besedilo in z glasom sidramo energijo višjega jaza v telo ali pojemo v določen del telesa, kjer čutimo nesproščenost, ali namensko usmerjamo zvok v določeno čakro, jo polnimo. S petjem določenih rock popevk lahko tudi namensko sproščamo napetosti iz telesa, osvobajamo občutke brezvoljnosti, obupa, jeze, nemoči ... Vse te negativne občutke lahko med petjem predamo vijoličnemu plamenu, da jih transformira - strah v pogum, jezo v ljubezen …).
Tehniko Devavani lahko uporabimo tudi za zdravljenje obolelega organa, ali dela telesa, ki ga ne sprejemamo. V tem primeru se osredotočimo na določen telesni organ in vanj vnašamo svetlobo s petjem, govorjenjem, ljubečim sprejemanjem. Ob zaključku tehnike se pogovorimo z višjim jazom o nadaljnjih korakih na poti k sebi. O vsem kar ponavadi sprašujemo druge ljudi namesto da bi prisluhnili sebi.

Ajša Svetlin