Poučevanje klasične in akustične kitare,ukulele, ustvarjalno petje za otroke in odrasle, ustvarjalne glasbene delavnice "Vive creative", poletna šola Viva creativa, tečaji učenja akordov, tečaji za učitelje : Spodbujanje k ustvarjanju...

sreda, 14. oktober 2015

video: Spodbujanje otrok k improvizaciji ...



JAZ USTVARJAM GLASBO (ogled videa: youtube kanal)


Na posnetku na ksilofonu ustvarja-improvizira Kaja Žefran.
Ko se naučimo na poljubnem instrumentu zaigrati tone C-pentatonične lestvice (c, d, e, g, a, c), se lahko s toni lestvice po svoje igramo in ustvarjamo različne melodije.

To je najlepša nagrada, ko se naučimo določeno lestvico:) Ob igranju-improvizaciji se prepustimo poslušanju tonov, sprostimo telo ob zvokih in uživajmo v lastni ustvarjalni zvočni kopeli.
K svoji improvizaciji lahko povabimo kitarista, ki našo improvizacijo spremlja z akordi. Lahko eno kombinacijo akordov dlje časa ponavlja. Kot primer na posnetku (C-dur, a-mol). Ali si izmisli lastne akordične podlage.

Tako lahko ustvarimo lepo glasbeno podlago kakšni gledališki igri v šoli, ali recitiranju poezije …

Poseben čar pentatonične lestvice je v tem, da lahko v njej ustvarja več instrumentalistov hkrati npr. kljunasta flavta, kitara, ksilofon, metalofon … in vse bo lepo zvenelo, ker se toni ujemajo med seboj.
Več idej, kako lahko prebujamo lastno glasbeno ustvarjalnost, ali ustvarjalnost naših učencev, otrok v ustvarjalnem zvezku:

AJŠA SVETLIN: JAZ USTVARJAM GLASBO (IMPROVIZIRAM, SKLADAM, UGLASBIM PESEM) ali PRIROČNIKU ZA USTVARJALNO POUČEVANJE KITARE VIVA CREATIVA